Sprutmästarens gård
Kristiansgatan 12 • • Fritt inträde
ons–sön 11–17
I Sprutmästarens gård kan man leva sig in i gångna tiders vardag och hur det var att bo i en lägre tjänstemans hem på 1860–70-talen i Kronohagen. Familjens inkomster var inte stora, men de ville leva enligt sitt stånd. I den lilla salen i det anspråkslösa trähuset finns också en modern trumpetsoffa och en stilig skrivbyrå från Sankt Petersburg, men i köket hänger hålkakor i taket och i ett hörn står en smörkärna.
Den äldsta bostadsbyggnaden i trä i innerstaden är inrett som hem för Alexander Wickholms familj, som ägde huset från och med 1859. Då Wickholm flyttade till Kristiansgatan var han sprutmästare som ansvarade för stadens brandredskap, vilket även gav museet dess namn.
Familjen Wickholm bodde i huset fram till 1896 och det ursprungliga möblemanget såldes från dödsboet på auktion. Därmed är inredningen i Sprutmästarens gård en föreställning som utgår från uppgifterna i bouppteckningen. Från samlingarna i Helsingfors stadsmuseum har man valt föremål som är typiska för tiden och samhällsgruppen.
Föremålen i hemmet härstammar avsiktligen från olika tidsperioder och representerar olika stilar. I kammarna och köket finns det gamla möbler och man kan tänka sig att den unga familjen har ärvt dem eller köpt dem begagnade. I husets största rum, salen, har man däremot placerat fina och tidsenliga möbler. De vittnar om den levnadsstandard som Alexander Wickholm uppnått då han avancerat i sin karriär och blivit förmögen.
Byggnaderna berättar sin egen starka historia om en försvunnen livsform. Golvet är av breda plankor, och taket och dörrposterna är charmigt sneda. I varje rum finns en eldstad. På väggarna har man återställt ytbehandling som är typisk för 1800-talet. Modellerna till dessa hittades i husets olika skikt. Tamburen och köket är sprutmålade, i salen och kökskammaren finns det målade tapeter och i gårdskammaren tryckta, ”franska” tapeter.